I Bengtsfors kommun har alla hushåll en grön och en brun soptunna. I den bruna tunnan ska du slänga matavfall och i den gröna tunnan slänger du övrigt skräp.
Tunnorna ska ställas vid vägkanten i god tid innan utsatt tömningstid. Den bruna tunnan ska tömmas varje tömningstillfälle (varannan vecka). Du avgör själv hur ofta du vill att den gröna tunnan ska tömmas, vi tömmer den när du ställer ut den vid vägkanten.
I soppåsen som du slänger i den gröna tunnan ska du lägga så lite som möjligt och bara det som är brännbart och som blir över när du har sorterat ut farligt avfall, elavfall och förpackningar som kan återvinnas. I soppåsen lägger du till exempel:
Matavfall ska sorteras från annat skräp och slängas i den bruna tunnan. Du kan också välja att kompostera ditt matavfall. Det här räknas som matavfall:
Släng ditt matavfall i plastpåsar avdedda för avfall eller sådana påsar som du bär hem dina varor i från mataffären. Tänk på att knyta dubbelknut på påsen innan du lägger den i kärlet. Var noga med att inte lägga plast i matavfallspåsen. Anläggningen som tar hand om matavfallet har en teknik som separerar plastpåsen från innehållet i den. Plastpåsen går till förbränning och matavfallet går till en rötgaskammare. Om rötningsprocessen ska fungera är det viktigt att det bara är matavfall i påsarna.
Ja, fritidshus kan ha sophämtning enbart under sommaren från 1 maj till och med 30 september.
Välkommen att kontakta oss.
Välkommen att kontakta oss.
Ja, enligt gällande renhållningsföreskrifter ska matavfall tömmas var fjortonde dag.
Det bruna kärlet måste tömmas var fjortonde dag. Det gröna kärlet ställs ut när det behöver tömmas.
Ja. Mängden i det bruna kärlet spelar ingen roll, det töms i alla fall var fjortonde dag. Det gröna kärlet är det behovstömning på och det tömmer vi bara när du själv ställer ut det.
Ja, hemkompostering av matavfall ska anmälas till Dalslands miljö- och energiförbund. Trädgårdsavfall kan komposteras utan anmälan. När matavfall komposteras krävs att detta görs på rätt sätt så att den inte blir till olägenhet för människors hälsa och miljö.
Plastpåsen som "bärare" av matavfall är bra då den håller även om den ligger i botten på kärlet i 14 dagar. Anläggningen som tar emot matavfallet har teknisk utrustning som först öppnar påsen och därefter sorterar bort den. Rötningsprocessen störs om det är plast i matavfallet.
Matavfallet körs till en rötgasanläggning och rötas. Då får man biogas som kan användas som fordonsbränsle. Det blir även en rest kvar som används som biogödsel.
Ja, matavfallsinsamlingen är obligatorisk. Alla invånare i kommunen ska sortera matavfall.
Nej, det bruna kärlet ingår i sophämtningsavgiften. Tömning av det bruna kärlet har ingen tömningsavgift. Det är det gröna kärlet du betalar en tömningsavgift för.