Om vattnet stängs av

Foto på en badrumskran med en droppe vatten

Foto: Niklas Eriksson

Ibland är vi tvungna att stänga av vattenleveransen. Det kan bero på att vi lagar en akut vattenläcka eller utför ett planerat arbete på en ledning. Här informerar vi om några saker som kan vara bra att tänka på i samband med en vattenavstängning.

Vid planerade eller akuta driftstörningar följer vi en rutin för att meddela dig som drabbas, här kan du läsa mer om hur vi informerar vid driftstörningar.

Innan vattnet stängs av

  • Tappa upp dricksvatten och vatten för att spola toaletten.
  • Stäng alla vattenkranar i fastigheten.
  • Stäng av disk- och tvättmaskiner.

Under vattenavstängning

Se till att alla vattenkranar är stängda. Använd inte disk- eller tvättmaskiner.

Behov av vatten

Om avstängningen blir långvarig ställer vi ut en vattentank där du kan hämta vatten för husbehov. Du behöver ta med ett eget kärl eller behållare för att hämta vatten.

Använda toaletten

Det går att spola toaletten en gång efter att vattnet stängts av. Sedan fylls inte vattnet på i toaletten.

När vattnet släpps på igen

Öppna kranen för kallvatten försiktigt och låt vattnet rinna i några minuter. Spola gärna i flera kranar.

Kokningsrekommendation

När vattnet släpps på efter stora läckor eller när ledningsnätet varit trycklöst kan det bli aktuellt att koka vattnet i det drabbade området. I dessa situationer utfärdar vi en kokningsrekommendation. Kokningsrekommendationen kan ske som en försiktighetsåtgärd i väntan på provsvar eller om vattnet är kontaminerat. För din säkerhet; följ våra rekommendationer och håll dig informerad via våra kanaler i dessa situationer.

Missfärgat vatten

Om vattnet är missfärgat, låt det rinna tills det blir helt klart. Missfärgat vatten är inte farligt. Vattnet blir grå-vitt när det blandas med luft. Annan färg kan vara rost från ledningarna. Använd inte tvättmaskinen direkt efter en vattenavstängning för att förhindra att ljusa kläder blir missfärgade.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 februari 2023
Sidan publicerad av: Anna Sandström