Elavbrott

Foto: Niklas Eriksson

Oväder, tekniska fel eller misstag vid grävning eller installation kan orsaka elavbrott. Tyvärr är det omöjligt att helt undvika elavbrott som uppstår plötsligt och oförutsett.

Var förberedd

Det är bra att vara förberedd på ett eventuellt elavbrott. Några saker som kan vara bra att ha är;

  • batteridriven radioapparat
  • fungerade ficklampa
  • stearinljus/värmeljus och tändstickor
  • vattendunk
  • batteridriven mobilladdare (powerbank)
  • campingkök eller dylikt

Vid elavbrott

Stäng av elelement, tv, dator och andra elapparater och släck lampor vid ett elavbrott. Om dessa apparater är påslagna när elen kommer tillbaka, finns det stor risk att den försvinner igen på grund av överbelastning.

Kyl

Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt. När du öppnar dörren försvinner den kalla luften i kylskåpet och ersätts av den varmare rumsluften, som i sin tur värmer maten i kylskåpet.

Frys

Håll frysens dörr stängd. En fylld frys håller kylan i minst ett dygn om dörren är stängd. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör, om möjligt, tillagas och ätas upp snarast. Grönsaker och bröd håller ytterligare ett par dagar.

Under den kalla årstiden kan du förvara mat, noggrant förpackad, utomhus.

Vatten

Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.

Diskmaskin och tvättmaskin

Om du kör diskmaskin eller tvättmaskin när elavbrottet inträffar, stäng av maskinen och vattenkranen.

När elen kommer tillbaka

Det viktigt att alla hjälps åt att mjukstarta i sitt hem efter ett elavbrott för att elnätet inte ska bli överbelastat. Då finns stor risk att elen försvinner igen. Tänk efter vad som är viktigast att få igång. Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute.

Dra inte på elvärmen direkt

Välj ett rum där du vill ha varmt först och sätt på värmen där. Sätt sedan på element i övriga rum med några minuters mellanrum. Vänta med att slå på värmepump och elpanna.

Begränsa elspis och andra elapparater

Använd en (1) platta/zon på elspisen under den första tiden efter strömavbrott. Använd inte ugnen för att värma upp huset. Vänta gärna någon timme med att starta tvätt- och diskmaskiner!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 september 2022
Sidan publicerad av: Anna Sandström