• Startsida
  • / Tre återvinningsstationer tas bort och en ändras

Tre återvinningsstationer tas bort och en ändras

Återvinningsstationerna i Laxarby, Dingelvik samt Tisselskog kommer att tas bort i början av april månad. Återvinningsstationen i Flolanda/Torrskog förändras och den kombicontainer som funnits på platsen ersätts av containrar för pappersförpackningar samt tidningar. Bakgrunden till beslutet är att Sveriges kommuner från och med 2024-01-01 ansvarar för det som tidigare varit FTI:s (Svenska Förpackningsinsamlingen AB) ansvar. Lokalt är det Bengtsfors Energi AB som ansvarar för återvinning och avfall på uppdrag av Bengtsfors kommun.

Bengtsfors Energi ABs styrelse har beslutat att återvinningsstationen i Torrskog ska finnas kvar samtidigt togs beslut om att avveckla återvinningsstationerna i Dingelvik, Tisselskog och Laxarby. Anledningen till beslutet är att stationerna används i mycket liten omfattning och att det finns problem med dumpning av avfall på/i stationerna. Dumpning av avfall är (efter att kommunerna tagit över ansvaret för återvinningsstationerna) en stor kostnad för alla som bor i kommunen.

Förändrat utbud i Torrskog

Återvinningsstationen i Torrskog används i högre utsträckning än de övriga tre som nu stängs. Men det finns vissa praktiska problem som gör att återvinningsstationen i Torrskog från april inte längre kommer att ta emot glas.

I samband med att kommunerna tog över ansvaret för återvinningsstationerna så gjorde 4D-kommunerna (Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda och Mellerud) en upphandling av insamlingstjänsten och har skrivit avtal om tjänsten med företaget Remondis.

Nuvarande behållare på återvinningstationerna på landsbygden ägs av Ragn-Sells AB och genom Remondis som nu tagit över insamlingstjänsten finns inte möjligheten att ha blandcontainrar, som funnits på återvinningsstationen i Flolanda. Genom Remondis finns inte heller möjligheten till glasbehållare, vilket då skulle behövas köpas/hyras från annan leverantör.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 mars 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson