Frågor och svar om fiber

Här finns frågor och svar på de mest frekventa frågorna kring fiber och fiberanslutningar. Vi har även en FAQ för frågor om el och elhandel och en för betalning och fakturor.

Pris och anslutning

Det är en anslutningsavgift för att koppla sig till fibernätet. Utöver anslutningsavgiften kan det tillkomma kostnader för grävning på egen tomt. Här kan du läsa mer om våra priser.

Avgiften ska vara betald när anslutningen är klar att använda.

Ja, du kan betala av anslutningsavgiften på 12 månader.

Det är svårt att ange en exakt tidpunkt för utbyggnad i olika områden. Det är antalet intressenter i respektive område som styr vilka områden vi bygger ut.

Du har rätt att ångra dig fram till dess att grävning påbörjats i ditt område.

Intresseanmälan kvarstår och den nya ägaren behöver inte anmäla igen. När det blir aktuellt att ansluta tas kontakt med den nye ägaren för bekräftelse om beställning. Du som tidigare ägare kan göra en ny intresseanmälan på din nya adress.

Tjänster och tjänsteleverantörer

En tjänsteleverantör säljer internet, tv, telefoni och andra tjänster direkt till dig som kund. Du beställer själv dina tjänster. Du kan ha flera leverantörer, till exempel internet från en och tv från en annan. Det finns ett brett urval av tjänsteleverantörer att välja bland och du kan byta leverantör när du vill. På www.bredbandswebben.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om och jämföra priser mellan olika tjänster och leverantörer.

Det kommer flera tjänsteleverantörer kontinuerligt. Med många olika leverantörer pressas priserna och kvaliteten blir bättre.

Om dina tjänster krånglar ska du alltid ta kontakt med tjänsteleverantörens support.

Du kan dra in fiber i din fastighet utan att omedelbart köpa några tjänster.

Du behöver en telefonidosa som du får från din tjänsteleverantör. Anslut din telefon till dosan som kopplas till fibernätsuttaget. Använder du flera tjänster via fibernätet kopplar du telefondosan till din fiberbox. Du kan använda både trådlös och fast hemtelefon.

Du behöver en digitalbox som du får från din tjänsteleverantör. Anslut din tv till digitalboxen som kopplas till fibernätsuttaget. Använder du flera tjänster via fibernätet kopplar du digitalboxen till din fiberbox.

Om fibernätet och säkerhet

När du ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga surfar in (ansluter) till din dator utifrån är det viktigt att du har hög säkerhet.

Användarnamn och lösenord

Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Lämna aldrig ut dem till någon.

Stäng av datorn

När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta till den. Stäng därför av datorn när du inte använder den. På så sätt kan du förhindra att obehöriga tar sig in i ditt system.

Brandvägg och antivirus

På ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara riktigt säker mot intrång bör du därför installera en trådlös router med så kallad brandvägg (ett sorts filter) för att förhindra att obehöriga får tillgång till din dator. Du bör också uppdatera din dator med antivirusprogram.

Trådlösa nätverk

Om du använder trådlösa nätverk hemma eller på jobbet ska du se till att de är lösenordsskyddade och krypterade. Annars kan vem som helst surfa in på ditt nätverk.

Försiktig attityd mot e-post

Öppna inte mejl med okända bilagor och klicka inte på misstänksamma länkar.
Seriösa företag frågar aldrig efter personuppgifter, kontoinformation, transaktioner eller liknande. Namnet på mejlets avsändare kan ofta vara falskt och försöker lura dig med ett företagsnamn du är bekant med, så se upp med även det.

Tacka inte ja till erbjudanden eller uppmaningar om att du ska ändra säkerhetsinställningar, ladda ner moduler eller program via internet om du inte vet exakt vad du gör.

Överföring av ljud, bild, data, tv, radio och programvaror via snabba digitala nät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationens utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen. Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden.

Termer och begrepp

Fiberoptik är en teknik för dataöverföring där nätet byggs med fiberoptiska kablar. Informationsöverföringen sker genom att data skickas som ljusblixtar i en glasfiber från en punkt till en annan. Kapaciteten i fibern är i det närmaste obegränsad och man tänjer hela tiden på hur mycket data man kan skicka. Man kan idag skicka över 20 Terabit/s i en enda fiber.

Bredband handlar om hur stora mängder digital information som kan överföras per tidsenhet.

I vårt fibernät är de flesta anslutningarna på 1000 Mbit/s i båda riktningarna, men beroende på vilken tjänst du väljer kan hastigheten anpassas efter ditt behov. Fibertekniken har i princip obegränsad kapacitet och i dagsläget utnyttjar vi endast en bråkdel av kapaciteten.

Vårt bredband är så kallat äkta bredband. Tyvärr kallas allt för bredband idag, även långsamma ADSL-ansiutningar på 0,5 Mbit/s.

Det innebär att datatrafiken kan flöda med 10 Mbit per sekund i båda riktningarna, det vill säga både när du laddar ner data och när du sänder data.

Fiberboxen delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och tv. Det gör att kapaciteten i ditt uttag kan ökas om du surfar, ringer och tittar på tv samtidigt. Tv-bilden blir inte sämre när någon ringer eller spelar spel över internet. Du ansluter datorn, telefonen och tv:n till separata uttag i fiberboxen, samtidigt hjälper den oss att felsöka om det blir störningar.

Ett öppet när innebär att du som kund har en stor valfrihet att välja de tjänster och leverantörer som passar dig. Detta innebär fri konkurrens vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser. I slutna nät bestämmer nätleverantören vad du ska få tillgång till. Vårt nät är ett öppet nät, här är det du som bestämmer.

Kabel-tv levereras analogt med ett basutbud, du behöver inga digitalboxar och du kan se på olika kanaler på olika tv-apparater. Men du kan även få signalen digitalt genom att beställa det av din tjänsteleverantör. På det sättet kan du välja att ha en digitalbox till valfri tv för bästa bildkvalitet och ha analog signal till resterande tv-apparater.

Bredbands-tv levereras alltid digitalt, du behöver då en digitalbox till varje enskild tv. Digitalboxen får du av tjänsteleverantören. Du köper de programpaket du vill ha bland leverantörens alternativ. Bredbands-tv erbjuder fler möjligheter som till exempel att hyra film, video on demand, spela spel med mera.

Öppen tv innebär att du köper en så kallad basbox, en digitalbox som alla leverantörer kan använda. Det ger dig valfrihet att kunna välja och mixa programpaket och kanaler från flera leverantörer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 oktober 2019
Sidan publicerad av: Anna Sandström